Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
askad
|
Wysłany: Wto Kwi 10, 2012 12:41 pm Temat postu: Nowy regulamin IPO - obowiązek egzaminu BH |
|
|
Z dniem 1 stycznia 2012 obowiązuje nowy regulamin IPO:
wersja niemiecka: http://www.fci.be/circulaires/55-2011-annex-de.pdf
wersja angielska: http://www.fci.be/circulaires/55-2011-annex-en.pdf
Dotychczas nie było wymogu żadnego egzaminu przed przystąpieniem do IPO1 (PT to polski wewnętrzny wymóg).
Z dniem 1 stycznia 2012 wprowadzono wymóg zdania przed egzaminem IPO egzaminu FCI BH (Begleithund).
Nie wiem, kiedy GKSP jakoś zareaguje na tą zmianę - nie znalazłam żadnej informacji na stronie GKSP.
Problem może wystąpić podczas tegorocznych koerungów - jeżeli pies zda egzamin IPO w tym roku, to SV może do zaliczenia korungu wymagać również BH. _________________ Asia Domańska |
|
Powrót do góry |
|
|
jackdaw
|
|
Powrót do góry |
|
|
setka
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 12:19 am Temat postu: |
|
|
Wszystko fajnie Sławku, można się podpytywać Zbyszka, można i innych. Można jeździć do Czech zaliczać BH. Wszystko można !
Prościej by jednak było gdyby GKSP zamieściła odpowiednie informacje na swojej stronie!
Jaki jest regulamin BH ?
Znalazłam tylko takie coś : http://dog-sport.pl/content/view/351/207/ - ale jest to z 2008r. .Czy coś się zmieniło ?
Słyszałam tylko o jednym egzaminie BH u nas, tzn w Krakowie był przeprowadzany, chyba ze 2 lata temu ? Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w organizowaniu i egzaminowaniu ? Czy trzeba jechać zdawać do sąsiadów ???? _________________ Agata Niemyska
Ostatnio zmieniony przez setka dnia Pią Kwi 13, 2012 8:44 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
jackdaw
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 12:51 am Temat postu: |
|
|
setka napisał: | Wszystko fajnie Sławku, można się podpytywać Zbyszka, można i innych. Można jeździć do Czech zaliczać BH. Wszystko można !
Prościej by jednak było gdyby GKSP zamieściła odpowiednie informacje na swojej stronie!
|
Zgadzam się z Tobą całkowicie.
Startowałem ostatnio ze swoją suczką [KATJA Cevaro] w Szczecinie w zawodach IPO-3,które to odbywały się w/g nowego regulaminu.Pojechałem na te zawody w ciemno bo nigdzie nie mogłem znależć treści tego regulaminu
Na szczęście udało się zaliczyć nam IPO-3 i nawet stanęlismy na podium co nie zmienia faktu,że jadąc na te zawody nie byłem nawet pewien czy nam pozwolą wystąpic gdyz moja suka nie ma BH lecz krajowe PT.
Pozatym u nas nie ma sędziów z uprawnieniami BH.
Jeżeli Zbyszek Górecki potwierdzi,że w Czechach psy mające IPO-3 nagle muszą zdawać egzamin BH to oznaczac będzie,że wszystkie psy mające IPO muszą mieć bH...nawet te ktore zdawały IPO w zeszłym roku i poprzednich latach. _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
|
marcin76
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 10:56 am Temat postu: |
|
|
Witam, moja kolezanka Ola ze swoim pieskiem Asto z Rokoli takowy egzamin zrobila calkiem przypadkiem wlasnie w Krakowie, jej pies mial wtedy 4 lata i mial juz wyszkolenie PT i IPO. Z tego co mowila to egzamin jest prosty jak pies zna podstawowe komendy z posluszenstwa oraz jest dobrze socjalizowany - wiec wnioskuje ze nie ma sie czego bac!! _________________ Marcin Jopkiewicz
http://mar-jul.dzs.pl/ |
|
Powrót do góry |
|
|
setka
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 11:08 am Temat postu: |
|
|
Marcin 76, egzamin faktycznie nie jest trudny ( aczkolwiek różnie może być - jak zawsze ).
Tylko trzeba coś wiedzieć na ten temat.
Trzeba go gdzieś zdać, jak się chce robić IPO i Koerung.
I co z psami które maja już IPO, a nie mają koerungu i chcą go robić , i co z psami startującymi w zawodach ( np. za granica , jak tam będą potraktowane ).
Kiedyś był właśnie egzamin w Krakowie ( szt 1 ! ) i chyba sędziował Niemiec ( nie jestem tego pewna )
A jak teraz ???? Wytyczne, Wytyczne ! _________________ Agata Niemyska |
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
|
Powrót do góry |
|
|
setka
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 2:02 pm Temat postu: |
|
|
Grandziocha, regulamin ( a własciwie info o reg. ) masz tutaj :
http://dog-sport.pl/content/view/351/207/
a informacje o konieczności zdawania BH przed IPO są w pierwszym poście _________________ Agata Niemyska |
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
|
Powrót do góry |
|
|
jackdaw
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 5:09 pm Temat postu: |
|
|
Regulaminy IPO są regulaminami miedzynarodowymi,wiec trochę dziwnym byłoby abym musial ze suką która ma IPO-3 zdawać najniższy z egzaminów międzynarodowych [BH],który jest wstępem do IPO.Nie logicznym też byłoby aby ten wymóg działał wstecz dla psów,które kiedyś tam robiły IPO.
Ale tak jak wcześniej pisałem,podpytajcie Zbyszka Góreckiego gdyż słyszałem ze w jego kraju psy z IPO-3 nagle zdają BH,wiec pewnie muszą .
Jeżeli taki wymóg będzie to niestety aby startować za granicą w IPO-3 będę musiał gdzieś za granicą ten nieszczęsny egzamin BH zrobić _________________ Filmiki z naszymi psami.
http://www.dorplant.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=93 |
|
Powrót do góry |
|
|
mch
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2012 8:36 pm Temat postu: |
|
|
http://www.owczarek.pl/artykul/20142-BH.Beglaithund.html
tu troszkę bardziej szczególowy opis egz.BH
Przyznać trzeba,ze jednak czesc posłuszenstwa jest bardziej spójna z tym co ewentulanie potem czyli IPO niz nasze dotychczasowe PT _________________ Monika Chmiala |
|
Powrót do góry |
|
|
Ola - rokola
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2012 9:38 am Temat postu: |
|
|
Witam
Ja swoje pierwsze przetarcie z egzaminem BH mam juz za soba
Bylo to jakies 4 lata temu w Krakowie a moj pies byl jakos rok po zdanym egzaminie IPO. Przygotowujac sie z boku ringu wystawowego do klasy uzytkowej psow, ktos mnie wyhaczyl i zapytal czy nie chce podejsc do egzaminu BH, bo moj pies "wydaje sie kumaty" a Ci co mieli podejsc do egzaminu jakos zaniemogli i troszke kiepsko bysmy wypadli w oczach sedziego, ktory specjalnie byl zaproszony do nas na ten egzamin!
Po skonczonej ocenie w klasie uzytkowej zostalam zgarnieta na ten egzamin... Mowiac szczerze podeszlam do tego egzaminu nie wiedzac co to jest i co sie tam robi, sedzia ocenial a ktos tam mi mowil jakie sa "cwiczenia" do wykonania.
W praktyce przypominalo to elementy IPO (w uproszczonej wersji).
Częsc socjalizacyjna byla bardzo ciekawa, kazdy uczestnik z psem szedl jeden za drugim i przed kazdym psem np, otwierala sie parasolka sedziego, pozniej jak pies siedzial, sedzemu spadaly na ziemie rozne przedmioty, po czym Pan sedzia je podnosil przy psie, pozniej kazdy z psow byl przywiazany do slupka a wlasciciel sie chowal za jakas komóreczkę a grupa chodzila przy psie. No i jeszcze byl zwyczajny spacerek po miescie trwajacy moze z 10 minut
Wszystko naszczescie zakonczylo sie szczesliwie i wszystkie psy wtedy zdaly. Ogolnie jak na taka amatorke z mojej strony, stwierdzam ze jak pies jest dobrze socjalizowany i nauczony posluszenstwa nie ma sie czego bac _________________ Aleksandra Przysowa |
|
Powrót do góry |
|
|
setka
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2012 10:48 am Temat postu: |
|
|
Dzięki, Olu za relację z egzaminu BH !
Oczywiście egzamin nie jest jakoś bardzo skomplikowany ( aczkolwiek różnie może być , jak to z egzaminem )
Denerwująca, delikatnie mówiąc jest cała sytuacja !
Nowy regulamin obowiązuje od 1. 01. 2012r a u nas , w Polsce nic nie wiadomo !
ani GKPS, ani KON - nic nie mówią , nic nie działają , zero informacji, nie ma do kogo się zwrócic z pytaniem, bo jedna wielka nie moc.
Egzaminy IPO się odbywają przecież cały czas od początku roku normalnie !!!!
Ludzie nie wiedzą , czy będą mieli zaliczone te egzaminy ( bez obowiązkowego przecież wg. FCI egz. BH ) , czy nie , jak się do tego ustosunkuje SV ????( co z koerungiem ???)
Nic nie wiadomo !!!!!
W końcu cud !!!
01.06. 2012r pojawia sie komunikat Podkomisji Psów Użytkowych nr 1/2012 informujący o zmianach w egzaminach i wprowadzający od 15.07.2012 r obowiązek zdawania BH
http://www.zkwp-szkolenie.pl/dyscypliny/pu/pu_komunikaty/komunikat%20pu%20nr%201-2012.pdf
Pół roku GKPS potrzebowała na przemyślenie wprowadzenia egz BH !!!!
KON nadal milczy !!!! _________________ Agata Niemyska |
|
Powrót do góry |
|
|
Ola - rokola
|
Wysłany: Sob Cze 16, 2012 3:17 pm Temat postu: |
|
|
Burdello i tyle ... _________________ Aleksandra Przysowa |
|