Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Demarko
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 12:30 pm Temat postu: zgłaszanie psów do klasu użytkowej na podstawie karty oceny |
|
|
zanim otrzymamy certyfikat użytkowości mija trochę czasu ,
dobrze by było aby padł wniosek tam na " górze "że przez okres np.3 mcy od zdania egzaminu , istniała możliwość zgłaszania do klasy użytkowej na podstawie karty oceny z egzaminu
jest to dokument wystawiany przez Z.K.
czekam już 2 tydzień aż sędzia Ruraż /rz ?/trafi do Z.G. na Nowy Swiat
/a może nie wie że to w Warszawie ?/ bo nie mam ochoty biegać z innymi kundelkami w Katowicach w klasie otwartej
rozmawiałem z kol.Federakiem, ale może potrzebna jest inicjatywa oddolna ? _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
spoks
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 3:24 pm Temat postu: j. w. |
|
|
Zgadzam się z Panem w pełni, przez pewien okres czasu od momentu zdania egzaminu, powinna być możlwiość wystawiania psa/suki w klasie użytkowej na podstawie karty oceny z egzaminu albo na podstawie zapisu w książce wyszkolenia psa. Przecież są tam zapisy i pieczątki odpowiednich sędziów, więc co za problem??? Co jest winny właściciel, że się tak grzebią z wydawaniem certyfikatu i dlaczego ma być pozbawiany możliwości wystawiania swojego psa/suki w tak prestiżowej klasie, jaką jest klasa użykowa?? Pomysł mojego przedmówcy wart zastanowienia. Pozdrawiam |
|
Powrót do góry |
|
|
Demarko
|
Wysłany: Czw Lut 11, 2010 3:55 pm Temat postu: |
|
|
Właśnie odebrałem certyfikat IPO1 naszej IRENKI z Z.G. i dowiedziałem się że istniała kiedyś możliwość zgłaszania psów na podstawie karty oceny z egzaminu IPO ,nieliczne oddziały szły na rękę hodowcom, jednakże w dniu wystawy posiadanie certyfikatu było obowiązkowe
Zamknięto tę furtkę w 2008 r. po licznych oszustwach ze strony zgłaszających psy na wystawy.
Samo życie..., ale niestety w każdym środowisku ma się do czynienia z hołotą... _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
zhuk
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 12:21 pm Temat postu: |
|
|
Certyfikat urzytkowośći do smietnika!
Potwierdzone ekzaminy to est potwierdzenie użytkowosci psa
Otwarte kłasy powinny być usunięty u użytkowych ras! _________________ www.niemieckie-owczarki.pl
Andrei Joukovets |
|
Powrót do góry |
|
|
Basia i V
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 12:45 pm Temat postu: |
|
|
zhuk napisał: | Certyfikat urzytkowośći do smietnika!
Otwarte kłasy powinny być usunięty u użytkowych ras! |
Jeśli dobrze rozumiem, to certyfikat jest oficjalnym potwierdzeniem, że pies zdał wymagane egzaminy, dlaczego uwazasz, że należy go zlikwidować? Ja z kolei uważam, że certyfikat należy się także psom trenującym np ślad użytkowy, albo psom-ratownikom, a także "pastuszkom" ze zdanymi egzaminami. No i obliagotoryjnie podwyższenie stopnia egzaminu powinno być w certyfikacie odnotowane. Bo w tej chwili chyba tak nie jest. _________________ Barbara Pawlik |
|
Powrót do góry |
|
|
zhuk
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 2:55 pm Temat postu: |
|
|
Basia i V napisał: | zhuk napisał: | Certyfikat urzytkowośći do smietnika!
Otwarte kłasy powinny być usunięty u użytkowych ras! |
Jeśli dobrze rozumiem, to certyfikat jest oficjalnym potwierdzeniem, że pies zdał wymagane egzaminy, dlaczego uwazasz, że należy go zlikwidować? Ja z kolei uważam, że certyfikat należy się także psom trenującym np ślad użytkowy, albo psom-ratownikom, a także "pastuszkom" ze zdanymi egzaminami. No i obliagotoryjnie podwyższenie stopnia egzaminu powinno być w certyfikacie odnotowane. Bo w tej chwili chyba tak nie jest. |
Burokraci wszystko co dobre zniszczą
Trzeba jeszcze wprowadzić:
Dyplom użytkowosci,
Legitymacja użytkowosci,
Poswiadczenie zgodnosci z wymaganiami FCI po użytkowości,
Zaświadczenie użytkowosci,
Dowód osobisty psa użytkowego....
Koniecznie to wszystko powinno odbywać sie w drodze wydania POSTANOWIENIA, termin zalatwienia do roku czasu... bo kolejka będzie w Gł. Komisji Szkoleniowej.
I za wszystko kasowac
Spis można powiekszyć _________________ www.niemieckie-owczarki.pl
Andrei Joukovets |
|
Powrót do góry |
|
|
Demarko
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 3:26 pm Temat postu: |
|
|
Certyfikat jest potrzebny na wystawy organizowane poza naszymi granicami!! ale karta oceny też jest oficjalnym dokumentem wystawionym przez Z.K. podobnie jak karty ocen z wystaw _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
K8
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 3:49 pm Temat postu: |
|
|
Marku, w Niemczech na wystawach obowiązuje wpis w rodowodzie o wyszkoleniu. Zupełnie nie rozumiem po co komu te certyfikaty itp. Pies/suka podchodzi do egzaminu, zdaje i otrzymuje kartę oceny i właściwy wpis od sędziego w rodowód i to powinno być potwierdzeniem wyszkolenia.
Przy organizacji wystaw problem ten jest bardzo częsty, ja sama dostawałam szału jak autor katalogu wywalał psy i suki bez certyfikatu z klasy użytkowej - bo taki jest przepis. Wiele przepisów u nas powinno być zmienionych, bo są po prostu bezsensowne. _________________ Katarzyna Leszczyńska
www.hexenland.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Pat
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 6:13 pm Temat postu: |
|
|
A nie można po egzaminie z rodowodem podejść do sędziego i poprosić o wpis ze pies w dniu XX zaliczył egzamin XX i podpis i pieczątkę sędziego? Przecież po probie rowerowej to sie tez tak robi. Tylko jak się reszta sędziów na wystawie do tego odniesie?????? _________________ Patricia Einfalt |
|
Powrót do góry |
|
|
K8
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 6:17 pm Temat postu: |
|
|
Można, tylko to nie wystarczy, bo wpis w rodowodzie nie uprawnia do zgłoszenia psa do klasy użytkowej... _________________ Katarzyna Leszczyńska
www.hexenland.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 6:50 pm Temat postu: |
|
|
zapomniałaś Kasiu dopisać ,...w Polsce.
A tak poza tym zapytam po co jest w takim razie potrzebna książeczka startowa psa.Ile tych dokumentów trzeba by zgłosić psa do klasy użytkowej!?,...karta oceny,certyfikat ,książeczka startowa psa ,wpis w rodowód i co jeszcze!?,... może może stempel na czole przewodnika!!!
Przecież to jest zwykle lekceważenie sobie członków Zw.K przez pana Rurarza.Najwyższy czas z tym skończyć. Po co są władze KON-u !? _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
|
zhuk
|
Wysłany: Sob Lut 13, 2010 7:12 pm Temat postu: |
|
|
A kto jest autor wspaniałych katalogów wystaw?
Sędzia niepolski czyta katalog i mysle ze w otwatej klasie... piekne nie gryzą, bez kerunga, wyzucone z Nemiec.... pieski biegaja.
Naprawda, taka niechęc do wystaw ZKWP, da i chęć w morde dać autoru katalogów _________________ www.niemieckie-owczarki.pl
Andrei Joukovets |
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
Wysłany: Wto Lut 16, 2010 9:27 pm Temat postu: |
|
|
Szanowni owczarkarze !,..dziś tj. 16.02.br moje nóżki przekroczyły próg Zw.Kyn. oddz.Łodż .Między innymi swoimi sprawami, pytałam o pana Rurarza.Cholera! ,...miałam pecha bo zaraz dowiedziałam się,że właśnie wyszedł. Jak pech to pech.
Okazało się ,że Pan Rurarz od stycznia przebywał w szpitalu i tydzień temu
wyszedł.
Sprawę certyfikatów z IPO przekazałam w sekretariacie bo i ja czekam od 12.12.2009r na certyfikat z egzaminu IPO-1.
Obiecano mi przekazać sprawę certyfikatów Panu Rurarzowi. Ja ze swej strony będę dzwoniła do naszego oddz celem przypomnienia o sprawie.
Tak czy owak ,jeśli nastąpiła taka sytuacja to sprawę certyfikatów należało przekazać zastępcy.
Panu Januszowi życzę powrotu do zdrowia bo innym przypadku nie doczekam certyfikatu a sezon wystawowy już się zaczął _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com |
|
Powrót do góry |
|
|
Demarko
|
Wysłany: Sro Lut 17, 2010 5:16 pm Temat postu: |
|
|
Życząc p.Rurarzowi dużo zdrowia , właśnie o takie przypadki min. mi chodzi
Przedstawiłem w/w sytuację z Z.G. i w zasadzie nie dostałem konkretnej odpowiedzi kto zastępuje p.sędziego w takich przypadkach losowych jak ten.
Usłyszałem że są odpowiednie procedury.... pytanie dlaczego nie są uruchamiane pozostaje bez odpowiedzi.
Z drugiej strony osoby wątłego zdrowia powinny zrezygnować z pełnienia niektórych funkcji tym bardziej społecznych...na co niestety niech nikt nie liczy !!!
W tym miejscu zaczynają się podteksty, bo zacząć się muszą...
W sobotę ma odbyć się zjazd sędziów , chyba w mieście Łodzi i jak mi obiecano będzie poruszony ten temat.
Zobaczymy Panowie/Panie Sędziowie Owczarkarze jaką macie moc ?
A gdybyście jej nie mieli to.....no właśnie : co mamy robić My Szaraczki ??? _________________ Marek Dmochowski |
|
Powrót do góry |
|
|
|