Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
brawos
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 11:32 am Temat postu: Dysplazja a prawo zwrotu szczeniaka do hodowcy... |
|
|
Prosze moze ktos z was moze to potwierdzic bo bardzo ciekawy temat.
Podobno jest ustawowe prawo w SV, ze gdy pies zakupiony ma udokumentowana dysplazje przodu lub tylu hodowca ma obowiazek wymienic go lub w przypadku braku zwrocic pieniadze.
Takie prawo u nas bylo by bardzo ciekawe.... _________________ www.brawosbis.pl
"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.
Pies to jest wszystko to, co chcesz..."
Ludwik Jerzy Kern
|
|
Powrót do góry |
|
|
Zaczarowana
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 11:41 pm Temat postu: |
|
|
Znam sunie z papierami SV - ze znanej niemieckiej hodowli ktora ma dysplazje stwierdzoną przez niemieckiego lekarza i jakos hodowca nie planuje wymienic suni - nawet sie nie przejoł specjalnie tą dysplazją.
Nie wiem czy tak poprostu nie 'posłuchał' sie przepisu czy tez wogle go nie ma. _________________ Dorota Poklękowska
"Take this trouble for me: Make sure my shepherd dog remains a working dog, for I have struggled all my life long for that aim." |
|
Powrót do góry |
|
|
brawos
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 10:29 am Temat postu: |
|
|
Te prawo ustawowe dotyczy hodowcow co dale rozumiejac oznacza, ze hodowca ma obowiazek wymienic psiaka lub zwrocic pieniadze jesli wlasciciel chce A NIE NAKAZUJE WLASCICIELOWI NA WYMIANE Proponuje najpierw zrozumiec teks pisany... _________________ www.brawosbis.pl
"... Bo pies to nie tylko pies, jak wiesz.
Pies to jest wszystko to, co chcesz..."
Ludwik Jerzy Kern
|
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 10:43 am Temat postu: |
|
|
Mnie interesuje jak ten przepis ma się gdy nabywa się szczenię np w wieku 12tyg. _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com
Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Pią Paź 03, 2008 10:50 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
alexandra
|
Wysłany: Pią Sie 29, 2008 9:39 pm Temat postu: |
|
|
To trochę inaczej niz u nas..
W niemczech działa prawo w przypadku psów jak innych rzeczy..wygląda to tak że jesli hodowca wiedział o danej wadzie lub ja korygował i zataił fakt ten przed nabywcą jest zobowiazany do zwrotu nalezności lub wymiany psa. |
|
Powrót do góry |
|
|
Zaczarowana
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 1:18 am Temat postu: |
|
|
To ja polecam nauczyc sie czytac ze zrozumieniem.
Piszac, ze hodowca nie przejoł sie dysplazja suni nie miałam na mysli obecnego posiadacza suni, a hodowce od ktorego sunia była zakupiona. _________________ Dorota Poklękowska
"Take this trouble for me: Make sure my shepherd dog remains a working dog, for I have struggled all my life long for that aim." |
|
Powrót do góry |
|
|
Grandziocha
|
Wysłany: Sob Sie 30, 2008 7:28 am Temat postu: |
|
|
Te!!!!,...małolata czy Ty nie jesteś za bardzo przemądrzała. Zanim zaczniesz kogoś pouczać, naucz się pisać poprawnie po polsku!!!
"hodowca nie przejoł" a powinno być "hodowca nie przejął"
Na forum są osoby dorosłe!!!,...a Ty wszystkich tylko ,prowokujesz ,pouczasz,poprawiasz, polecasz to i tamto.
Weż słownik języka polskiego do ręki i się poucz! Za daleko się posuwasz!Chyba Bravos miała rację co do Twojej osoby! _________________ www.zhetmanskiejsfory.strefa.pl
zhetmanskiejsfory@gmail.com
Ostatnio zmieniony przez Grandziocha dnia Pią Paź 03, 2008 10:49 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Adams
|
Wysłany: Wto Wrz 02, 2008 10:24 am Temat postu: |
|
|
Grandziocha napisał: | Mnie interesuje jak ten przepis ma się gdy nabywa się szczenię np w wieku 12tyg. |
Niezależnie od przepisu możesz przecież ustalić ważne dla ciebie szczegóły z hodowcą. A ustalenia zawrzeć później jako warunki w sporządzonej umowie kupna-sprzedaży psa. _________________ Adam Szymura |
|
Powrót do góry |
|
|
paweł dykowski
|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 6:31 pm Temat postu: |
|
|
Myślę że to przede wszystkim kwestia uczciwości hodowcy i podejścia kupującego. Przecież każdy z nas wie że nawet rodzice wolni od dysplazji mogą dać wadliwe potomstwo...
Nie ma na to gwarancji,ale z odrobiną dobrej woli można wszytsko załatwić,nieprawda? :wink: |
|
Powrót do góry |
|
|
paweł dykowski
|
Wysłany: Sro Paź 22, 2008 6:49 pm Temat postu: |
|
|
Myślę że to przede wszystkim kwestia uczciwości hodowcy i podejścia kupującego. Przecież każdy z nas wie że nawet rodzice wolni od dysplazji mogą dać wadliwe potomstwo...
Nie ma na to gwarancji,ale z odrobiną dobrej woli można wszytsko załatwić,nieprawda? :wink: |
|
Powrót do góry |
|
|
Oman
|
|
Powrót do góry |
|
|
arwena
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:44 pm Temat postu: |
|
|
Straszne jest to o czym piszecie... Czyli ze co? Wymiana psa tak jak wymienia sie popsute buty? I kto pozniej takiego psiaka z dysplazja wezmie? Ja rozumiem np zwrot czesci kosztow szczeniaka - ok, placi sie niemale pieniadze za psa. Ale oddac/wymienic tylko dlatego ze chory? _________________ Magdalena Derewęda |
|
Powrót do góry |
|
|
Oman
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 1:54 pm Temat postu: |
|
|
Ja nie piszę, że taki system mi się podoba. W Polsce nie ma żadnych regulacji z taką sytuacją związanych. W USA jest to generalnie praktykowana zasada. Tam w momencie kupna psa musisz podpisać umowę, w której informacja o ewentualnym zwrocie jest zawarta. Wiesz na co się decydujesz, albo rezygnujesz.
Agnieszka (wredna żona Pawła ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon |
|
Powrót do góry |
|
|
arwena
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:02 pm Temat postu: |
|
|
W Polsce to sie powinno podpisywac inny papier, mowiacy o tym ze jest sie swiadomym tego, ze ON to rasa z duzym problemem dysplazji i ze w razie jej zdiagnozowania u psa przyszly wlasciciel zobowiazuje sie do leczenia zwierzaka. _________________ Magdalena Derewęda |
|
Powrót do góry |
|
|
Oman
|
Wysłany: Sro Lut 03, 2010 2:11 pm Temat postu: |
|
|
Wiesz, w Polsce to wiele rzeczy powinno inaczej wyglądać .
Niestety większość nabywców szczeniąt przede wszystkim interesuje się ceną szczeniaka (oby była jak najniższa) i to jest dla nich głównym kryterium wyboru hodowli i miotu.
Agnieszka (wredna żona Pawła ) _________________ Agnieszka Moscoa Zeledon |
|
Powrót do góry |
|
|
|